Прочетете за 5 мин 20 юли 2023

Функционалнa тренировка – какво включва и какви са ползите от нея?

Автор: Maria
Прочети го за 5 минути

Докато тренировката на Джейкъбсън ни помага да се освободим от стреса, функционалният вариант има съвсем различна цел. Упражненията, насочени към подобряване на ежедневните дейности, са полезни за всички. Какви са характеристиките на функционалното трениране? Какви позиции трябва да се изпълняват?

Нямате представа? Спокойно, в нашата статия ще намерите сборник със знания за тази физическа активност. Разберете в детайли!

Какво представлява функционалната тренировка?

Съществуват маса физически дейности. Много от тях са изключително разнообразни. Какво представлява функционалната тренировка? Интересно е да се отбележи, че тази форма на движение се е появила още в древността. В днешно време тя се използва предимно по време на рехабилитация. Определението за функционална тренировка не е нищо повече от набор от упражнения, насочени към подобряване на дейностите, които се извършват в ежедневието. То включва подобряване на двигателните характеристики като сила, координация, гъвкавост и издръжливост. Тук имаме сложни движения, които се извършват в три равнини. Това е съзнателна работа върху тялото по определен модел. Мъжките спортни комплекти осигуряват комфорт, така че са идеални за този вид физическа активност.

Какво характеризира функционалното трениране?

Всяка тренировка се отличава с нещо. В случая с функционалния вариант имитираме движенията, които извършваме основно всеки ден. Тук мускулите взаимодействат помежду си, така че бързо да се постигнат правилни модели на движение. Постепенно натоварването се увеличава, така че да има приемане и повишаване на нивото на индивидуалните двигателни характеристики. Какво характеризира функционалното трениране? Като изпълняваме редовно сложни движения, няма да чувстваме толкова умора в ежедневието и тялото ще стане по-плавно.

Противно на това, което може би си мислите, упражненията не са толкова лесни, колкото изглеждат. Ще укрепите тялото си, ще придобиете ловкост и гъвкавост и ще се научите да се движите по-уверено. Не е необходимо да инвестирате в оборудване, тъй като можете да използвате наличните във фитнес залите уреди или да замените ежедневните предмети у дома. Въпреки това си струва да добавите към гардероба си. Какво ще ви бъде от полза? Дамските спортни горнища и долнища трябва да позволяват свобода на движенията, да са дишащи и да отвеждат ефективно влагата. Не е необходимо веднага да инвестирате в професионално, високотехнологично облекло, тъй като много марки предлагат доброкачествени артикули, които работят добре както у дома, така и във фитнес залата.

Функционалното трениране има многобройни примери. Удобните мъжки и дамски спортни обувки са задължителни и при активна дейност у дома. Въпреки външния вид, стилът има по-голямо значение, отколкото си мислите, защото може да помогне или, обратно, да попречи на движението. Функционалното трениране започва с кратка загрявка и едва след това въведение се преминава към същинската част. Не забравяйте да избирате сложни позиции и да ги изпълнявате на цели три равнини. Функционалната тренировка ще бъде създадена например от клекове на един крак, мъртва тяга, клекове в клек, усукване на туловището с вдигане на медицинска топка, изкачване на стълби с тежест и клекове с тежести над главата. Възможностите са много по-големи, отколкото изглеждат на пръв поглед, така че тренировъчният ви график никога няма да бъде монотонен.

Функционално трениране

укрепва и подобрява двигателните умения. Какви други ефекти могат да се наблюдават? Намалява се рискът от травми, бързо се намаляват телесните мазнини и се укрепват мускулите, особено дълбоките. Освен това спомага за подобряване на баланса, координацията и стабилността. Тази форма на упражнения има положителен ефект върху сърдечносъдовата система, основата на тялото, гъвкавостта и метаболизма. Какво ни дава функционалното трениране? Тя изтънява силуета, подобрява здравето ни и ни кара да се чувстваме по-добре.

Спортната визия за функционално трениране е завършена с New Balance.

Как да структурирам функционалното трениране?

Функционалната тренировка е подходяща както за опитни, така и за напълно любители. Вие сами избирате интензивността, броя на повторенията и сериите, както и позите и натоварването. Можем да тренираме у дома или във фитнес залата. Графикът винаги се създава за отделния човек, така че няма предварително зададени модели.

Задължително е да се започне с тест на FMS, за да се открият отклонения в двигателните модели и съществуващи асиметрии. Това е основата, едва след това можете да преминете към следващите стъпки. Планът за функционално трениране започва с кратка загрявка с кардио елементи. Освен това има още няколко позиции, които ще се повтарят в същинската част. След това се подбират 8 упражнения, които ще бъдат включени в три кръга. Първото продължава 45 секунди, следващото 60 секунди и последното 90 секунди, като между тях има почивка от три минути. В края, разбира се, е задължително да се направи стречинг. Функционалната тренировка съдържа множество упражнения, така че лесно можете да ги адаптирате към вашите нужди и възможности.

Колко пъти седмично трябва да правя функционална тренировка? Не забравяйте да не надвишавате три дни, тъй като това е доста интензивна тренировка за тялото. Трябва да дадете на тялото си време да се възстанови, така че се уверете, че си осигурявате достатъчно почивка и балансирано хранене. Подходящият стайлинг ще ви помогне да се справите по-лесно с упражненията, затова ви препоръчваме спортни екипи, дамски спортни гамаши и горнища от „дишащи“ материи. Не забравяйте и леките обувки. Следователно подметката е ключов елемент! Меката или гелообразната пяна, за съжаление, е изключена, тъй като просто няма да свърши работа. Търсете продукти, които дават допълнителна опора на глезена, т.е. такива с по-висока горна част. Стабилизацията е отличителен белег на най-добрите обувки за тренировка. Дамските спортни горнища, от друга страна, могат да бъдат по-свободни или по-прилепнали.

Упражнения за функционално трениране

Не винаги знаем как да структурираме функционалното трениране. Позициите са от първостепенно значение тук, тъй като резултатите до голяма степен зависят от тях. Не е необходимо да се стараете прекалено много, защото основните упражнения, които са ви познати, като лицеви опори, клекове, полуклекове, планк, бърпита и коремни преси, работят добре. Модификациите им, като например сумо клековете, също си струва да опитате. Към много от тях можете да добавите спортни уреди, за да повишите нивото на трудност. Дъмбели, гумени ленти, медицински топки, български чували, степ-ъп и дори препятствия ще работят добре тук. Това ще осигури наистина голямо разнообразие от движения и нови стимули за мускулите.

Функционалното трениране има многобройни примери. Удобните мъжки и дамски спортни обувки са задължителни при активните занимания, включително и тези, които се извършват у дома. Въпреки външния вид, стилът има по-голямо значение, отколкото си мислите, защото може да помогне или, обратно, да попречи на движението. Функционалните тренировки започват с кратка загрявка и едва след това въведение се преминава към същинската част. Не забравяйте да избирате сложни позиции и да ги изпълнявате на цели три равнини. Функционалната тренировка ще бъде създадена например от клекове на един крак, мъртва тяга, клекове в клек, усукване на туловището с вдигане на медицинска топка, изкачване на стълби с тежест и клекове с тежести над главата. Възможностите са много по-големи, отколкото изглеждат на пръв поглед, така че тренировъчният ви график никога няма да бъде монотонен.

Прочетете още статии