Прочетете за 3 мин 21 ное. 2020

Зеленият път на модата

Автор: Maria
Прочети го за 3 минути

Как производството на дрехи, обувки и аксесоари започна да щади околната среда? Кои марки са водещи в иновативните еко технологии? И как всеки от нас може да опази природата с разумния си избор? 

Латексово мляко и ябълкова кожа: планетата ги обича

Естествените тъкани като лен или памук не само не дразнят кожата, за разлика от изкуствените влакна, но са по-добри от полиестера и по екологични причини: биоразградими са, а при производството им се отделя по-малко въглероден диоксид.

Произходът и методът на производство също са важни. Сертифицираните органични материи – например органичният памук, се произвежда по безопасен за екосистемите начин и се боядисва с безвредни багрила. Предимство на тениските, ризите, джинсите и други продукти от тази материя е, че са издръжливи и изключително здрави. Предлагат ги марки като G-Star Raw, Vagabond, Lee и Wrangler.

В производството на обувки или чанти се използва дъбова кора и латексово мляко. Birkenstock, например, залага на материали, които не вредят на природата. А Tommy Hilfiger предлага обувки, завършени с иновативна ябълкова кожа, създадена от отпадъци, използвани в производството на плода.

За него

Рециклиране в света на модата

Модната индустрия все по-често залага на рециклирани материали. Можете да ги откриете в  дрехите и обувките на Femi Stories и Vero Moda. При Jack Wolfskin и The North Face те служат за пълнеж за пухените им якета. При Converse, Gumbies и Timberland  са използвани в различни части на обувките: подметки, подплата, горна част.

За него

Иновативни решения за околната среда

Вложените в дрехите и обувките материали трябва да бъдат боядисани и обработени. Именно тези процеси причиняват големи щети на околната среда, независимо дали чрез консумация на вода (модната индустрия е вторият по големина потребител на вода в света) или чрез производството на отпадъчни води, съдържащи токсични вещества.

Въвеждането на нови производствени процеси, безопасни за хората и околната среда, се превръща в приоритет. Всяка година се появяват все повече иновативни решения, щадящи природата. Сред тях са нови начини за боядисване на тъканите и идеи за намаляване на консумацията на вода.

Pepe Jeans, например, създава част от своите дънкови продукти в Desert Studio – модерна фабрика, разположена в средата на пустинята, която използва 85% по-малко вода от други подобни съоръжения. Марката разработи и технологията Wiser Wash за премахване на пемзата и химикалите, които попадат в околната среда. Levi’s, от своя страна, въведе процеси за намаляване консумацията на вода за производството на деним. Благодарение на технология, прилагана от 2011 г., брандът е спестил над 3,5 милиарда литра вода.

Добрите модни навици

Като крайни потребители на мода вие също можете да щадите околната среда. Достатъчно е да промените навиците си.

Правете информирани покупки. Фокусирайте се върху марки, осъзнаващи своята екологична отговорност и се насочете към артикули, които не са вредни за природата. Обърнете внимание на качеството на дрехите и аксесоарите. Ако са изработени от качествени материали, и са перфектно скроени и ушити, те ще ви служат няколко сезона и така няма да увеличавате броя на отпадъците, които оставяте след себе си.

Не забравяйте и някои дребни трикове: планирайте покупките си, подреждайте редовно гардероба си и, преди да изхвърлите нещо, което вече не ви служи, опитайте се да отстраните дефектите от него. Дайте втори шанс и на дрехите си, и на природата.

Прочетете още статии