Прочетете за 4 мин 07 фев. 2022

Зима в планината! Най-красивите места, заснети от участниците в конкурса Winterspiration

Автор: Maria
Прочети го за 4 минути

Добре дошли в страната на зимните чудеса! Вижте най-красивите планински кътчета – идеални за дълги преходи, любуване на живописни пейзажи, както и за бързо каране на ски.


Зимата може да бъде красива и вдъхновяваща! Отправете се с нас на пътешествие до най-вълшебните места в България и Европа. Избраните кадри са заснети от участниците в конкурса #winterspirationBG, който продължава до 15 февруари 2022 г.

Карконоше – приказна страна

Ентусиастите на Карконоше казват, че това място никога не може да омръзне. Нещо повече, казват, че през зимата то е най-красивото, така че си струва да отидете в тези райони, ако сте жадни за снежни гледки, дървета, покрити с пухени завивки, и очарователни къщи, скрити някъде между върховете. Тези ниски планини, които са част от Судетите, показват най-красивото си лице през зимата и също така са благосклонни към туристите. За любителите на пешеходните преходи значителна атракция ще бъде зимното изкачване на планината Снежинка или по-дългият поход по маршрута на хребета. Карношеските планини са ценени и от любителите на различни видове зимни спортове, не само на ски и сноуборд, но и на ски туризъм и ски бягане.

Татрите – за любовта към планините

Най-популярните полски планини през зимата придобиват допълнително очарование, напомнящо за величествените Хималаи или Алпите. Тук има безброй места за престой и интересни маршрути, което само ви насърчава да изследвате нови места. Най-популярните (и сравнително леснодостъпни) места са Костелишката долина и Хохоловската долина. За тези, които жадуват за вълшебни пейзажи, задължително трябва да видят Русинова поляна със спираща дъха панорама към Татрите. Подобни впечатления ще ви осигурят и Хала Ганзиенова и Копиенец Велики, които само поради височината си (1328 м над морското равнище) изглеждат незабележими.

Тирол – в алпийска земя

Невъзможно е да не споменем зимната столица на Европа – австрийски Тирол, където регионалният фолклор се среща с живописните вериги на най-високите планини на континента. В Тирол има безброй зимни атракции – Меката на скиорите привлича и любителите на планинския туризъм и други дейности, като например спускане с шейни и пързаляне с кънки.

Румънските Карпати – по стъпките на Дракула

Това със сигурност не е най-популярната зимна дестинация, но трябва да се признае, че дългата 700 км верига на Карпатите в Румъния става най-впечатляващата с дивотата и разнообразието на пейзажа по това време на годината. Румънските Карпати привличат любителите на трекинга и имат какво да предложат – разнообразни форми на релефа, от обширни планински поляни до почти алпийски върхове, пещерни ждрела, ледени пещери, скални порти и островърхи планини. Запазената и до днес пастирска култура добавя климат към пътуването, особено ако по пътя срещнем дървени селца, в които сякаш времето е спряло. И ако в съзнанието ви се въртят не само планини, но и атмосферни замъци и път, изпълнен с емоции, непременно посетете Трансилвания.

Прочетете още статии