Прочетете за 4 мин 22 сеп. 2021

Как да откриеш любовта си към спорта и да избереш идеалната дисциплина за себе си?

Автор: Maria
Прочети го за 4 минути

Съществуват много видове физическа активност – но как да откриеш идеалната, която ще те накара да се влюбиш в спорта, а всяка тренировка ще бъде източник на удовлетворение и радост? Предлагаме ти няколко вдъхновяващи съвета и мотивационни трикове – изпробвай ги!

Физическа активност и здраве, или защо си струва да се упражняваме?

„Здравото тяло е здрав дух“ – тази поговорка вероятно те съпътства още от детството. И в нея има много истина! Ползите от физическата активност са огромни: както за физическото, така и за психическото здраве. Вероятно ще усетиш прилив на ендорфини още след първата тренировка, благосъстоянието ти ще се подобри и въпреки бързо преминаващата умора след тренировка ще имаш много енергия. Редовно практикуваният спорт (поне 3 пъти седмично по около час) ще подобри кондицията ти, ще укрепи мускулите и ставите и ще окаже положителен ефект върху състоянието на кожата. Ако изберете спорт на открито, можете да очаквате и подобряване на имунитета си. Влиянието на физическата активност върху здравето не може да бъде надценено, така че не се колебай и се съсредоточи върху упражненията. В началото дори малко по-дълга и интензивна разходка е достатъчна.

Как да се мотивираш да бъдеш активен?

Първата стъпка е най-важна, въпреки че всички следващи могат да бъдат също толкова уморителни и изпълнени с удовлетворение и задоволство. Това зависи от теб, но те предупреждавам – правилният подход е последният. Физическата активност не може да бъде задължение. Тя трябва да ти доставя радост и удовлетворение, да носи резултати, да запълва свободното ти време, да изпълнява функцията на хоби. Но как да го направим? Ключът е да избереш правилната дисциплина, която ще отговаря на твоя начин на живот, възраст, състояние и възможности (финансови, физически, по отношение на времето и пространството). След като си намерил мечтаната, единственото, което трябва да направиш, е… да практикуваш! Ето няколко примера за това как да включите физическата активност в живота си трайно:

– отбележи я в дневния си график, определи време за упражнения и се опитай да се придържаш към него, особено когато става въпрос за физическа активност у дома

– упражнявай се с любим човек – сестра, приятелка, майка, партньор. Заедно можете например да тичате, да се занимавате със скандинавско ходене, да ходите на фитнес или на уроци по йога

– създай плейлист с любимите си жизнерадостни песни, които ще те накарат да се движиш – опитай се да тренираш с тях!

– избери мечтания тренировъчен комплект – подбери цветна постелка, дизайнерски дъмбели, гамаши, които ще подчертаят краката ти. Стилните спортни аксесоари и дрехи ще те направят по-склонен да ги използваш.

Как да избереш спорта на мечтите си?

Преди да откриеш мечтаната дисциплина, ще преживееш много часове на тестове, изпробване на различни дейности и търсене на идеалната за вас. По-долу ще намериш няколко съвета, които ще ти помогнат да разрешиш съмненията си. Анализирай ги и ги обмисли внимателно, след което се опитай да намериш дисциплината, която отговаря на твоите изисквания.

– Как изглежда дневният ти график, както през седмицата, така и през уикенда? Помисли колко време прекарваш в работа, имаш ли семейство, какви задължения имаш всеки ден? Можеш дори да напишеш график за деня си – така ще разбереш колко време можеш да отделяш за тренировки. Възможно ли е да стигнеш до фитнес залата, стената за катерене, игрището? Ако не, може би упражненията у дома или в близката околност са идеални за теб.

– Какво е дишането ти, какъв е неговият ритъм, както в кризисни, така и в спокойни ситуации? Уморяваш ли се лесно или се задъхваш? Може би трябва да се съсредоточиш върху спокойни физически дейности, като например йога, или да работиш първо върху укрепване на състоянието си. Започни с ежедневни разходки, избирай стълби вместо асансьори. Ще видиш колко много можете да превъзмогнеш в началото!

 

– Каква е твоята мотивация за физически упражнения? Причините могат да бъдат много: отслабване, подобряване на състоянието или благосъстоянието, извайване на определени части на тялото и дори… среща с нови приятели (а това най-добре се постига по време на отборни спортове или групови занимания, например зумба).

 

– Чувстваш ли, че трябва да работиш особено усилено върху някоя част от тялото си? Разбира се, въздействието на физическата активност върху здравето и тялото ви е огромно, но си струва да помниш, че не всяка дисциплина се отразява равномерно на фигурата ти. Някои спортове ще подобрят координацията на движенията ти, други ще те накарат да укрепиш гърдите и ръцете си, а благодарение на трети ще развиеш мускулите на краката. Открий ахилесовата пета на тялото си – може би това е частта, върху която трябва да се работи специално, за да се радваш на здраве, добра физическа форма и благополучие дълги години?

Прочетете още статии