Прочетете за 4 мин 06 дек. 2023

Коледна украса: Създайте специална атмосфера у дома

Автор: Maria
Прочети го за 4 минути

Коледа е вълшебно време, когато домовете се изпълват с топлина, радост и близост със семейството. Един от начините да се потопите още повече в коледния дух е да украсите дома си по подходящ начин. В тази статия ви предлагаме как да създадете празнична атмосфера с помощта на интересни декорации.

Мигове, прекарани със семейството и приятелите, споделена трапеза, отмора на десерт, светлина на свещи и блещукащи лампички на коледната елха – тези малки моменти допринасят за едно лично коледно преживяване. Въпреки това не винаги успяваме да извлечем максимума от тях. Подготовката за Коледа често е напрегната и трудоемка. Ето защо е добре да се подготвим за тях възможно най-рано. Как да започнете да подготвяте дома си за гостите?

Украса на коледната маса

Основата на домашната коледна обстановка е красиво украсената маса. Това подчертава празничния характер на семейното събиране. Тя служи и като център на събитията. Когато украсявате коледната трапеза, започнете да мислите за подредбата. Нейният най-важен елемент трябва да бъде елегантната покривка. Ако не знаете какъв цвят да изберете, заложете на класическото бяло. Това е универсално решение, което ще се съчетае перфектно с всякаква посуда. Тези, които предпочитат смелите цветове, могат да избират от празничната палитра от бутилково зелено, червено, бордо, злато и сребро.

Коледната трапеза не трябва да е без прибори за хранене. Изберете чинии с единна тема. Поставете дълбока чиния върху плитка. До нея поставете купа, прибори за хранене, декоративни чаши за вода и други напитки. Не забравяйте салфетките, като им придадете фина триъгълна или рулонна форма, и свещите, които ще придадат уютна атмосфера на масата.

Поставете празнични декорации в центъра на масата. Изпитана идея са елховите клонки, които се свързват с празничната атмосфера на декември. Съчетайте ги с други естествени елементи като дърво, шишарки или ароматни ванилови пръчици и съставете централна украса на масата в традиционната форма на венец. Не е необходимо да лепите всички елементи заедно. Просто ги подредете естетично върху дървена подложка. Не забравяйте да не претоварвате масата с прекалено много декорации, тъй като ще изглежда хаотично. Освен това високите декорации, поставени в центъра на масата, ще затруднят гостите ви да разговарят с вас.

Коледна елха в уникален стил

Нищо няма да зарадва гостите ви повече от красиво украсена коледна елха. Независимо дали ще изберете живо или изкуствено дърво, помислете как да адаптирате подредбата му към вашия интериор и вашия стил. Мястото за маневриране е много широко. Можете да изберете украса за коледна елха от дантела, филц, дърво, керамика, стъкло или пластмаса.

Дървените украшения се отличават с уникален стил, издръжливост, а освен това се съчетават отлично със зелените клони на коледното дърво. Украшенията, изработени от материал, изглеждат изключително очарователно и внасят топла, семейна атмосфера в дома.

Стъклените, металните и порцелановите декорации стават все по-популярни. Ръчно рисуваните и многоцветни фигурки придават на коледната елха уникален характер. Особено актуални са винтидж аранжировките, които перфектно пресъздават коледната атмосфера отпреди години.

Украсата на коледната елха се допълва с коледни лампички. Започнете украсата с основното осветление, като поставите лампичките равномерно от външната страна на клоните и след това ги водите

навътре в елхата. Изборът на лампички е също толкова важен. На пазара се предлагат както бели и топли лампички, така и цветни варианти, които да придадат екстравагантен вид на коледното дърво. Важно е също така да се регулира интензивността, което ви позволява да регулирате осветлението според момента – от меко осветление до интензивно сияние.

Коледна украса на всяка крачка

Когато украсявате дома си, не е необходимо да се придържате към определена рамка. Изберете декорации, които се вписват в интериорния дизайн или които просто ви харесват. Ако не разполагате с място за традиционна коледна елха, помислете за алтернативи. Дърво, изработено от клони, шперплат или дърво, е интересен вариант. Можете също така да създадете коледна елха от коледни лампички и метална рамка. Алтернативните коледни елхи ви позволяват да изразите собствената си креативност и ще придадат оригиналност на коледната ви украса.

Стъклените орнаменти са надеждни при създаването на празнична атмосфера. Те са класиката на коледната украса. Деликатните стъклени звезди и клонки от елхи са идеални като украса за маса или за декорация на шкафове. Те ще придадат на интериора ви елегантност, като трептящото сияние на лампичките се отразява в деликатните отражения на стъклото.

Използвайте вази, за да създадете празнична атмосфера. Напълнете ги със зимни елхови клонки, червени плодове и сребърни шишарки. Цветните аранжировки във вази ще внесат свежест и естествен аромат в дома. Свещите допълват аранжировката. Заложете на класически бели модели или изберете такива в празнични цветове като червено, зелено или златно.

Украсяването на дома за Коледа е възможност да създадете вълшебна празнична атмосфера. Използвайте декорации, които ще направят интериора ви още по-красив. И не забравяйте да добавите личен почерк, отразяващ вашия стил и вкус в декорацията.

Прочетете още статии