Прочетете за 5 мин 28 окт. 2021

Не само за Хелоуин. Какво представлява мексиканският Dia de Muertos?

Автор: Maria
Прочети го за 5 минути

През следващите дни ще се забавляваме не само по случай Хелоуин. Вижте как мексиканците празнуват Dia de Muertos!

Краят на октомври означава Хелоуин за мнозина, но не и за мексиканците. По същото време Мексико празнува съвсем различен празник – с аромат на сладки рула, поръсени с жълти и оранжеви цветни листенца и украса от цветни черепи и скелети, за Деня на мъртвите, Dia de Muertos.
Нашият посланик и член на журито на Lifespiration Starts Here, Агата Станкевич  известна като @sugar.ladyyy , пътува до южноамериканския континент, за да види и да се наслади отблизо на този необичаен и цветен фестивал.

Научете повече за нейната история:

Dia de Muertos – радостният празник на мъртвите

Dia de Muertos, или Денят на мъртвите, е най-старият мексикански религиозен празник в чест на задгробния живот на мъртвите и семейните връзки, а традицията му датира от предколумбовите религии и е на 3000 години. Празненствата се провеждат в продължение на няколко дни. Мексиканците вярват, че от полунощ на 31 октомври душите на починалите деца слизат на Земята от небето и се събират със семействата си на 1 ноември, а душите на починалите възрастни идват на гости на 2 ноември. Противно на нашите местни обичаи и разбиране за смъртта, Dia de Muertos е много цветен и радостен, тъй като означава дългоочаквана среща с починалите близки. Мексиканците твърдо вярват, че доброто посрещане на духовете на починалите им роднини ще им осигури благополучие, здраве и защита от нещастия. Струва си да се отбележи, че за мексиканците животът и смъртта са свързани и смъртта не е причина за скръб или траур. Осъзнаването ѝ ни кара да обичаме живота повече, да го ценим и да се възползваме от най-доброто от него. Мексиканците са една от най-религиозните нации в света и този празник е най-пъстрият и колоритен в тяхната култура. Те го обичат!

По какво Dia de Muertos се различава от Хелоуин?

Обърнете внимание, че този празник, противно на привидностите, няма нищо общо с Хелоуин, въпреки че се пада на сходни дати! Dia de Muertos води началото си от предколумбовата култура и от самото начало целта му е била да се почита връзката с духовете на предците. От друга страна, Хелоуин идва от съвсем друг континент (Европа) и води началото си от келтските традиции. Празнуването на Хелоуин се свързва с края на есента и началото на зимата – понякога, когато границата между задгробния живот и света на живите е размита, следователно и добрите, и злите духове имат достъп до хората – навикът да се носят маски и страшни костюми е свързан с отблъскването им. Разбира се, днес Хелоуин е навлязъл в попкултурата и се асоциира със забавление. Влиянието му достига и до Мексико, където той се конкурира с местната традиция Dia de Muertos.

Символи на Dia de Muertos

Dia de Muertos не може да мине без няколко символа. Един от тях е жълто-оранжевото цвете – невен, наричано още Flor de Muerto. Те са буквално навсякъде и повярвайте ми, изглеждат невероятно. На този ден мексиканците украсяват гробовете на своите роднини и олтарите за мъртвите. Цветните олтари са навсякъде: на улицата, пред магазините, в домовете, на работните места, в училищата … Интересно е, че парадите на Dia de Muertos в Мексико никога не са били традиция до филма за Джеймс Бонд „Спектър“. След като парадът се появява във филма, Министерството на туризма решава да организира такъв, за да не бъдат разочаровани хората, които идват в страната им по това време. Днес парадите са израз на почит към културата, традициите и идентичността. Мексиканците ги обичат. Dia de Muertos не може да съществува без характерна дама – която е вдъхновение за костюмите. La Catrina е неформалната първа дама на Мексико, символ на смъртта под формата на скелет, облечен в елегантна рокля и шапка. Тя е създадена от мексиканския художник Хосе Гуадалупе Посада, а славата ѝ е запечатана от Диего Ривера, който я поставя на един от известните си стенописи. La Catrina не е страшна, защото в съзнанието на мексиканците смъртта е продължение на земния живот. По време на фестивала можем да видим много скелети – танцуващи, играещи, както и цветни черепи, които са украса на почти всеки олтар.

Необичайни мексикански сладкиши

Нека не забравяме за специалното периодично печене, а именно Pan de Muertos. Това се нарича хляб на мъртвите, специално печене от сладко тесто. Кръглата му форма символизира кръговрата на живота, кръстосаните валчета наподобяват кръстосани кости – костите на мъртвите, а малката топка, разположена в центъра им, означава сълзите на ацтекската богиня Чималма за живите. На снимката Pan de Muertos е допълнително посипан с пепел, която напомня за праха на мъртвите.

Ако искате да усетите мексиканското настроение на Dia de Muertos, можете да опитате да пресъздадете тези кифлички. Ето една от традиционните рецепти, макар че, разбира се, има и повече варианти!

Съставки:

Половин чаша топло мляко
100 г масло, нарязано на малки парченца + 4 супени лъжици разтопено масло
1 чаена лъжичка портокалова кора
1 супена лъжица портокалова вода
3 големи яйца
15 г прясна мая
3,5 чаши брашно
1,5 чаши захар
1 чаена лъжичка сол
захар, сусам за украса

Рецепта:

Пригответе маята за квас – натрошете маята в купа, добавете 1/3 чаша брашно и малко топло мляко. Разбърква се, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около 30 минути. През това време разбийте яйцата със захарта. След това в купа смесете маята, разбитите яйца, пресятото брашно, останалото мляко, кората, портокаловата вода и солта. Замесете тесто, като постепенно добавяте омекналото масло. Тестото трябва да е гладко и лъскаво – ако е твърде рядко, добавете още брашно. Оформете го на разчупете, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за около 2 часа – през това време то трябва да удвои обема си.

Поставете тестото върху набрашнена повърхност. Откъснете парче с големината на лимон от тестото – ще се оформят „кости“ и малки топчета. От останалата част направете сплескани кифлички (8-9 парчета), а от останалото тесто оформете тънки лентички и топчета. Разделете рулото – всяко руло трябва да има 2 парчета и 1 топче. Сега е време за украса: поставете лентички тесто кръстосано върху всяка кифличка, добавете по една топка в центъра. Оставете кифличките да втасат на топло място за около час. След това ги намажете с разтопено масло, поръсете със захаросани или сусамови семена и сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса С, за около 20-30 минути. Готови!

Прочетете още статии