Прочетете за 6 мин 17 ное. 2023

Как да съхраняваме обувките?

Автор: Maria
Прочети го за 6 минути

Правилната грижа и съхранението на дрехите и аксесоарите ни позволяват да удължим живота на любимите си елементи от гардероба.

Съхраняването на обувки може да бъде предизвикателство, тъй като моделите са различни, а понякога в гардероба има много от тях. Какво си струва да знаете? На какво трябва да обърнете внимание? В нашата статия ще намерите много практични съвети. Не забравяйте да разгледате как да съхранявате обувките си.

Съхранението на обувки е задължително

Обувките са в основата на всяко облекло. Трудно е да се създаде какъвто и да е тоалет без този аксесоар. Купуваме мъжки и дамски обувки в много стилове и за различни сезони. В крайна сметка в гардеробите си имаме около десетина чифта обувки. Колкото повече варианти имаме, толкова по-лошо ще ни бъде да ги съхраняваме разумно, защото рядко успяваме да запазим всичко заедно.

Съхраняването на обувки създава проблеми, но за щастие те могат да бъдат лесно решени. От съществено значение е групирането по сезони и по видове, а след това правилното им подготвяне за съхранение. Почистването, полирането, излъскването и поставянето на обущарска ножица или навит на руло вестник са задължителни, когато става въпрос за организиране на гардероба с обувки. След това остава само да ги съхранявате на правилното място.

Какво да изберем? Шкафът за обувки е класическото решение, което се използва в повечето апартаменти и къщи. Подобна мебел е проектирана да побира тези видове аксесоари и следователно гарантира най-добрите условия за тях. В гардероба по поръчка имаме възможност да създадем специално пространство само за такива неща. Предимството е, че сами определяме размера и височината на отделенията и рафтовете, т.е. избираме ги индивидуално според нуждите си.

Не всеки обаче има възможност да приложи такива персонализирани решения в интериора. Решението на този проблем са интелигентните начини за съхранение на обувки. Закупуването на специални висящи или стоящи органайзери е интересен начин да организирате пространството си. Има много форми и размери, от които можете да избирате, а освен това има и няколко метода за монтиране, например на вратите на гардероба.

Умни начини за съхранение на обувки

Имате недостиг на място? Опитайте се да използвате всеки свободен сантиметър в апартамента си. Заменете съхраняването на обувките в гардероба, като ги поставите в кутии, например под леглото. Те няма да се виждат и ще получите лесен достъп до тях, когато поставите няколко чифта в платнени правоъгълни кутии с дръжки. Дамските сандали или джапанки изобщо не изискват много място, така че дори много ниски рафтове ще ви позволят да съхранявате летните си колекции от обувки.

Съхраняването на обувки може да бъде предизвикателство, особено ако имате много чифтове, които заемат много място. Дори и така да е, опитайте се да избегнете притискането, а също така избягвайте да подреждате обувките свободно една върху друга. Това са фактори, които със сигурност ще доведат до трайни повреди. Добрата организация е ключът към успеха, така че подходете с главата напред. Единственият правилен вариант ще бъде да намалите риска от повреда, затова подредете двойките една до друга или ги скрийте в кутии. Не забравяйте, че благоприятното излагане на колекцията ви също е от значение. Описването на кутиите или залепването на снимки върху тях е прост трик, за да знаете винаги къде се намира нещо.

Умните начини за съхранение на обувките се основават преди всичко на доброто им подреждане. Използвайте свободното пространство под стълбището, за да поставите там отделни кутии или малък шкаф за книги. Скритите чекмеджета под леглото или в седалките са друг патент, когато ви липсва място, където да скриете обувките си. Съхранявайте чехли, балеринки и други плоски модели на необичайни места. Например можете да скриете джапанките си в продукти с по-висока горна част. По-лошо е, ако имате дълги ботуши, ботуши или гуменки. Окачвайте тези предложения в оригинални капаци, прикрепени към вратите на гардероба или на закачалки. Внимавайте да не повредите обувките си. Оставяйте безопасно пространство между моделите.

В какво да съхранявате обувките?

По-малката или по-голямата колекция от аксесоари трябва да има свое собствено място, така че да е винаги под ръка. В какво да съхранявате обувките си? Съществуват доста възможности, така че всеки ще избере нещо, което да отговаря на размера на дома му. Рафтовете и стелажите са най-популярните решения, които се използват в повечето случаи. Тук обувките се поставят една до друга, поставят се в специални защитни торбички или се оставят в кутии. Идеята е да ги разделите и същевременно да избегнете евентуални повреди.

Как съхранявате обувките в гардероба? На рафтове или в ексклузивни витрини, или в изтеглящи се чекмеджета. Опитайте да инсталирате в гардероба си повдигачи или разделители, така че обувките ви да имат още по-добри условия. Дамските обувки на токчета или други видове обувки с токчета никога не трябва да бъдат на рафтове с ажурни повърхности, тъй като височината бързо ще се влоши. Какво още трябва да имате предвид? Съхранявайте само обувки, които са били почистени и правилно защитени. Тогава, когато ги извадите, те ще бъдат готови за незабавно обуване. Друг важен аспект е да правите стекове само от твърди кутии, а не от обувки.

Дамските и мъжките обувки, както и детските, не винаги се побират на едно място. Разделянето им на групи, ръководейки се допълнително от сезоните, определено улеснява намирането на подходящия вариант и най-вече съхранението им. Моделите, които не носите много често или през определен сезон, трябва да бъдат добре защитени, за да не се деформират. Кутиите за съхранение могат да се купят лесно и в няколко размера, а шишетата за обувки можете да замените с намачкани вестници. Това са прости трикове, които ще запазят всяка кройка обувки в първоначалната ѝ форма.

Също така се уверете, че в скрина има добра циркулация на въздуха, т.е. опаковката не трябва да е 100% херметична. Вертикалните органайзери, които можете да окачите в гардероба си, както и стоящите стелажи, са чудесна идея, за да съхраните повече. Мъжките маратонки, дългите ботуши и дори джапанките ще намерят своето място тук. Многоетажните етажи са наистина здрави, а освен това са и стилни.

Допълнително място за съхранение

Не всеки дом разполага с големи, просторни гардероби или скрити шкафове за съхранение. Затова търсим други начини за съхранение на дрехи и аксесоари. Как да съхранявате обувки в мазето? Това не е най-благоприятното място, защото условията там по принцип са трудни. Трябва да е топло и сухо, в противен случай ще повредите трайно аксесоарите си.

Ако разполагате с място, лесно можете да организирате необичаен гардероб. В този случай идеята за съхранение на обувки няма да е сложна, но нюансите са ключови. Поставете обувките в твърди кутии с малък отвор. Защо? Идеята е да ги отделите едни от други, както и от други предмети, освен че ще им осигурите подходяща вентилация и ще ги предпазите от прах.

Памучните торбички вътре ще осигурят допълнителна защита, но трябва да имате отделна торбичка за всеки артикул. Пълненето им с вестници или поставянето на линийки е друг трик, за да изглежда аксесоарът страхотно. Опитайте се да не подреждате прекалено тежки кутии, тъй като все пак може да се получи вдлъбване или друга подобна повреда. Съхраняването на обувки в коридора е малко по-различно от това в мазето. Там допълнително трябва да се погрижим за защитата от гризачи и насекоми, например. Шкаф или друга мебел, поставена в затъмнено помещение, ще скрие кутиите и в същото време обувките от евентуално нахапване.

Прочетете още статии