Прочетете за 3 мин 11 окт. 2021

Жени, които вдъхновяват: Божна Видровска

Автор: Maria
Прочети го за 3 минути

Танцът е начин на живот, изразяване на себе си, сбъдване на мечтите! Запознайте се със следващата героиня на нашата кампания „Вдъхновението за живот започва тук“ – Божна Видровска, която с няколко думи и спонтанни движения ще ви запознае с колоритната култура на балните и танцовите танци на Vogue.

Новата ни кампания „Lifespiration Starts Here“ представя изключителни героини – жени, които използват потенциала си, вземат смели решения и живеят според собствените си правила. Сред тях е Божна Видровска – една от най-разпознаваемите фигури на полската воугинг сцена и популяризатор на балната култура.

Какво вдъхновява Божена?

Кой е Божена Видровска?

Божена Видровска, известна също като Божна, е визуален артист, изпълнител и хореограф. Родена е през 1994 г. и прекарва детството си в района на Три Сити, а понастоящем работи във Варшава, където създава сцената на Balroom. От 2014 г. тя е член на Royal House of Milan – престижна нюйоркска къща, която от 30 години разпространява феномена воугинг по света. В Полша Божена е съосновател на Kiki House of Sarmata, от 2016 г. организира Bożena’s Ball (т.е. варшавския Vogue Mini-Ball) и участва в много артистични проекти.

Voguing – сбъднати мечти в танците

Известно време Божна учи фотография и иберология, а сега изучава медийно изкуство в Академията за изящни изкуства във Варшава. Танцът обаче е най-голямата ѝ страст – тя иска да я реализира и развие. Нейното приключение започва в тийнейджърските ѝ години. Очарована от изпълненията на улична група, тя изучава улични танцови стилове като брейкденс и попинг. През 2012 г. тя открива вогинга и се оставя да бъде увлечена от танца – в крайна сметка става дума за сбъдване на мечти на дансинга. Вогингът, макар че тепърва се развива в Полша (и голяма част от него е Божна), е стилизиран, модерен вид танц, който изисква автентичност и креативност не само в движенията, но и във външния вид. Той се развива от балната сцена на нюйоркските драг куинс от 60-те години на миналия век, концентрирани главно в Харлем – вдъхновението за характерните движения идва от модния подиум и позите на моделите, представени в списание Vogue. Първоначално наричан „танцът на изключените“, той обединява общности, които се борят с бедността, расизма и хомофобията. Днес пъстрата и приобщаваща култура на балната зала се разпространява по целия свят, а сред столиците на Vogue в Ню Йорк са Париж, Берлин, Стокхолм и Москва. Воугингът прониква в света на попкултурата и модата, като се появява в музикалните клипове на Ариана Гранде, в творчеството на A$AP Rocky, в сериалите на Netflix и на модните подиуми на водещи дизайнери. Тя присъства и в нашия спот благодарение на изразителния танц на Божна.

Прочетете още статии