Прочетете за 3 мин 08 авг. 2023

Защо Седмицата на модата в Копенхаген е толкова уникална?

Автор: Maria
Прочети го за 3 минути

Копенхаген е столица на архитектурата, дизайна и устойчивото развитие.От години тя се смята и за петата модна столица на света.

Основната причина за това е Седмицата на модата, която се провежда в датската столица.Защо най-важното модно събитие в света се провежда в този скандинавски град?

Зашеметяваща архитектура, гениално градско планиране, вездесъщи велосипеди и привлекателни градски пространства – това са нещата, с които най-често свързваме Копенхаген.Връзките със света на модата най-често остават на заден план.В същото време от 60-те години на миналия век модните продукти са един от най-важните експортни продукти на страната.Затова не е изненадващо, че Седмицата на модата в Копенхаген е водещо международно събитие, посещавано от всички модни експерти.

Седмица на модата като никоя друга

Седмицата на модата в Копенхаген се отличава с подхода си към устойчивото развитие и създаването на седмицата на модата на бъдещето. „За да бъдеш незабравим, трябва да бъдеш различен“ е простият и ясен слоган на датския организатор на събитието. Какво е това различие? Да въвежда иновации и да мотивира модните марки да се съобразяват с околната среда.

– Ако се осмелим, можем да променим начина, по който правим бизнес. Можем не само да бъдем източник на вдъхновение и да провокираме дискусии, но преди всичко да мотивираме към действие – казва Сесилия Торсмарк, главен изпълнителен директор на Седмицата на модата в Копенхаген.

В продължение на няколко сезона Седмицата на модата в Копенхаген се превърна от странично събитие в събитие с международно значение. Сега тя се провежда два пъти годишно и е домакин на редица успешни в търговско отношение марки и по-малко известни марки от скандинавските страни.

Същевременно тя проправя път на млади таланти.Уникалният подход към организирането на седмицата на модата привлича в Копенхаген хиляди инфлуенсъри, журналисти и ентусиасти от модната индустрия, като ги вдъхновява да открият същността на скандинавската мода.

Модата в Скандинавия

Известна доскоро със своя минимализъм, сега тя придобива съвсем нов колорит.Скандинавската мода все още е синоним на качество и семпъл дизайн.Сега тя работи на принципа „комбинирай и съчетай“.Често на пръв поглед несъвместими елементи създават уникално цяло. За да се убедим в това, е достатъчно да погледнем датските „it-girls“, чийто стил съперничи на утвърдения френски шик и отразява енергията на копенхагенските улици. Преосмислянето на модата се оказва блестящо за датчаните. Те са създали уникално съчетание, съчетаващо големите модни марки с винтидж мода, нотка на непринуденост и същевременно запазващо елементите на класическата елегантност.

Датската мода се дължи на прагматизма на хората там. Целта е преди всичко да се чувствате възможно най-удобно. Датчаните обичат да слагат огромни пуловери, якета или тениски и да ги комбинират с маратонки. Датчаните са тези, които насърчиха тенденцията на бялата риза, която стърчи под пуловера. Дънково яке под тренчкот или дебел пуловер, носен под кожено яке, са стил в Копенхаген.

Да не забравяме и екологията. Всеки елемент, който съставлява скандинавския стил, трябва да бъде произведен по устойчив начин, като се зачитат материалите и работниците, които са го изработили. В крайна сметка мисленето за мода, която е щадяща за планетата и нейните обитатели, е това, което отличава датския стил от другите.

Прочетете още статии