Прочетете за 4 мин 06 сеп. 2021

Как да облекчим периода на адаптация след завръщане от почивка?

Автор: Maria
Прочети го за 4 минути

Връщането към ежедневието след лятната ваканция е объркващо. Много хора нямат мотивация и смятат, че вече не се наслаждават на живота си. Нека видим как можем да улесним периода на пренастройване, защото, знаете ли, животът е прекрасен и без почивка!

 Връщане към нормалното

Когато сте на почивка, правите само това, което ви харесва. Няма строг график, няма рутина, можеш да не спиш през нощта, без да се притесняваш, че ще трябва да ставаш сутрин на следващия ден и т.н. За съжаление, времето, прекарано на почивка, в един момент свършва и връщането към ежедневието е огромен фактор на стрес за много хора. Освен че се отказваме от свободата на ваканцията, фактът, че връщането на работа съвпада с края на лятото, е още по-потискащ: дните стават по-къси, по-студени, преобладаващо сивият цвят на града е много по-тъжен от тюркоазения цвят на океана или мекото бежово на пясъчните плажове. Освен тези неща, трябва отново да свикнем с крайните срокове, пълните пощенски кутии, домакинската работа, осигуряването на основните хранения за деня, по-точно рутината, суетата и стреса. В следпразничния период ви е по-трудно да се концентрирате, изпитвате безпокойство и сте объркани какво да правите, но не се притеснявайте, това е нормално. В тази статия ще поговорим малко за това как да улесните установяването си след завръщане от почивка.

Как да улесним завръщането си от почивка?

Завръщането от ваканция може да бъде потискащо, но гледайте нагоре и помнете, че е нормално да се чувствате така. Ще ви бъде по-лесно да се справите с него, ако следвате няколко прости, но ефективни съвета.

Позитивно мислене

Този съвет звучи като клише, но преди да се върнете към ежедневието си, опитайте се да държите негативните мисли възможно най-далеч от себе си. Това е нещо, което трябва да приложите на практика, докато сте още на почивка. Към края на отпуската си не мислете за това какво ви очаква, когато се върнете в офиса. Наслаждавайте се на всеки миг от почивката си, защото независимо дали се притеснявате или не, времето тече, независимо дали се притеснявате или не, така че защо да не се наслаждавате на всеки миг от почивката си до последната минута?

След като се върнете от почивка, изтъкнете положителните страни на ежедневието си и не изтъквайте отрицателните. Помислете за срещи с колегите, с които се разбирате добре, ще имате за какво да си говорите и може би ще се вдъхновите взаимно да бъдете по-креативни, точно защото сте се отпуснали по време на почивката и вече имате нови идеи за бъдещи проекти.

Организирайте пространството около себе си

Подредеността значително намалява стреса – подредената стая ще ви даде усещане за спокойствие и майсторство. Тук имаме предвид не само дома ви, но и работното място в офиса ви. За дома си лесно можете да внесете есенна украса като комплекти ароматни свещи, а в офиса дори можете да донесете снимка от почивката си – така ще я погледнете и ще знаете, че предстои нова почивка, поне толкова успешна, колкото тази, а вие сте имали възможност да отидете на почивка именно заради ангажираността си в работата ?.

 

Запомнете празничните моменти

Хубаво и особено полезно за психиката ни е да разговаряме за това какво сме правили на почивка или ако сте били с любим човек, да обсъдите заниманията, които сте имали на почивка, да обмените снимки и мнения. Това създава мост между връщането от безкрайните плажове към сивотата на градовете и преходът става по-лесен.

Планирайте следващата си почивка още сега

Вече можете да започнете да планирате следващата си почивка, дори да е само идея. Къде бихте искали да отидете в новогодишната нощ? А може би искате да си направите есенна почивка в някой град в Европа за няколко дни или да отидете в планината за един уикенд. Есента е чудесен сезон за много дейности. Плановете са добри, те ни карат да мислим позитивно, така че не се въздържайте да отбележите в календара си предстоящите празници.

Правете повече от това, което обичате

Краят на ваканцията не трябва да означава край на усмивките, свободата и силните преживявания. Нека тези неща станат част от ежедневието ви. Излезте навън с приятели, отидете в музей, прочетете любимо списание или отидете на концерт – не само през уикенда, но и през седмицата. Ориентирай се в живота си повече по това, което обичаш, и прави повече от тези неща, защото животът се състои именно в това. Никой не може да живее перфектния живот наведнъж, но ако си позволите да правите повече неща, които ви носят радост, ще се доближите до този идеал.

Прочетете още статии