Прочетете за 8 мин 18 ян. 2023

Как да си намерим хоби?

Автор: Maria
Прочети го за 8 минути

Нова година – ново аз! Когато започвате следващата глава от живота си, може да мислите за промяна, да търсите повече възможности и да искате да изпробвате себе си в съвсем нова област. Какво ще кажете за ново първо или следващо хоби? Предлагаме ви няколко съвета как да започнете!

Как да си намерите хоби?

Това е въпрос, който много от нас си задават. Ако някога сте се сблъсквали с тази дилема – ние сме тук за вас. В края на краищата, да имаш хоби е начин да прекарваш времето си, да изразяваш себе си, да развиваш уменията си, да откриваш скрити таланти, да подобряваш креативността си или най-накрая да се отпуснеш и да намалиш стреса. Списъкът с предимства е огромен, по-лошото е, че ако възникне някакво неблагополучие, което ви пречи да започнете да се занимавате със своята страст – всъщност не знаете какво хоби е за вас. Как да разберете това? На първо място си струва да помислите за себе си, за характера си, за интересите си и за предпочитаните си дейности. Предпочитате ли да работите на закрито или на открито? Сами или в група? Умствено или по-скоро физически? Или пък притежавате ръчни умения? Един миг размисъл ще ви помогне да изберете правилния път. При избора на хоби си струва да се съобразите и с финансовото си положение – някои страсти изискват много пари, а други, например, пътуване до най-близката библиотека. Не забравяйте, че хобитата включват и незабележими, ежедневни дейности. Готвенето, печенето, четенето, гледането на телевизионни сериали също могат да бъдат ваше хоби!

Как ще разберете дали това хоби е за вас?

Хобито по същество е страст към даден предмет или дейност. То е предназначено да бъде форма на релаксация за вас, форма на приятно прекарване на свободното време (не забравяйте, че не за всеки работата е хоби). От една страна, хобито трябва да ви задоволява и да ви отпуска, но от друга страна, то не трябва да бъде източник на неудовлетвореност. Тъй като често избираме определен интерес за дълго време (а понякога и за цял живот), си струва да заложим на нещо, което наистина ни прави щастливи.

Списък с интересни хобита

Няма да го обикнете, ако не го изпробвате – когато става въпрос за хобита, този принцип трябва да бъде ваш основен. Дори и след като сте изброили силните си страни, интересите си и сте направили множество онлайн тестове, може да се окаже, че избраното от вас хоби, което е трябвало да бъде мечтаното и идеалното, по някаква причина не ви допада. В търсене на нова страст може да разгледате списъка по-долу. В него ще откриете богат набор от необичайни хобита, разпределени по категории.

За колекционери

Чувствате ли, че можете да колекционирате нещо, да комплектувате нещо, да търсите нещо и да разполагате с необходимото пространство за съхранение? Колекционирането не изглежда като монотонно занимание, то също така ви дава повод да разширите знанията си, а тръпката от изследването ще ви съпътства дълго време. Всъщност можете да колекционирате всичко – от традиционни марки до копчета, необичайно оформени камъни или порцелан.

Автографи – от местни личности до световни знаменитости.

Библиофилство – колекциониране на стари гравюри, бели гарвани и интересни, своеобразни издания на книги.

Делтиология – под това странно име се крие колекционирането на пощенски картички.

Филателия – или колекциониране на нови и стари пощенски марки от цял свят.

Филобутонистика – събиране на копчета.

Магнити – можете да съчетаете тази страст с пътуването.

Милитариада – оръжия от различни периоди, принадлежащи на конкретни личности.

Нумизматика – стари монети.

Стари снимки – можете да се специализирате в конкретни теми и епохи, като например carte de visite.

За любителите на добрия вкус

Кухнята крие много тайни – може би ви се иска да ги откриете?

Спиртни напитки – домашно приготвени ликьори, ликьори, водки и вина се приготвят от стотици години. Познанията по химия и физика със сигурност ще ви бъдат полезни тук.

Сладкарски изделия – от многоетажни торти до плодови десерти, кексчета и малки пралини

Декориране на торти – някои хора съчетават това с печенето, въпреки че създаването на декорации, например от шоколад или захарна паста, може да се превърне в отделна творческа дейност.

Готвене – можете да превърнете тази ежедневна дейност в най-голямата си страст! Струва си да стесните тази област. Може би искате да се специализирате в определена кухня? Да готвите веганска храна? А може би искате да се съсредоточите върху молекулярната гастрономия?

Кафе и чай – светът на стотици хиляди разновидности на кафето и чая е отворен за вас. Можете да се специализирате в определен вид напитка, да експериментирате с методите на приготвяне и дори да станете експерт по история.

Печене на хляб – това хоби напоследък отново се връща в употреба. Може би искате да се похвалите и с ръчно приготвен хляб с квас?

Консерви – със сигурност ще ви трябват много буркани, но вкусът на домашно приготвеното сладко от рози не може да бъде заменен.

Сиренарство – от обикновената извара до овче и козе сирене!

Charcuterie – приготвяне на домашни деликатеси от месо.

За тези, които се интересуват от мода и красота

На теория тя е част от живота ни. Може би всеки ден си правите бърз грим, създавате стилизиращи комплекти, измисляте цвета на възглавниците за новия си апартамент. Но какво би станало, ако навлезем по-дълбоко в тези области?

Грим

Маникюр

Производство на козметика

Моден дизайн

Интериорен дизайн

За артистични души

Чувствате ли, че имате скрит талант? А може би искате да изразите себе си творчески, да се освободите от стреса или да създадете нещо полезно и красиво за дома си. Всяка причина е добра, за да започнете приключение с изкуството.

Бижута – мечтали ли сте да създадете обеци напълно от нулата? Тогава се заемете с това! Има много методи, от които можете да избирате – от изработване на бижута по традиционни методи до игра с мъниста, филц и др.

Керамика – изработване на саксии, чаши, чинии.

Декупаж – лепене на мотиви, изрязани от салфетки и декоративна хартия, върху дърво или пластмаса

Плетене – сплитки, примки, възли… С помощта на кука за плетене на една кука или тел можете да създадете салфетки, пуловери, шалове, шапки.

Цветарство – аранжиране на букети от сухи и живи цветя

Бродерия – или „рисуване“ с конци върху платно. Можете да се специализирате в определена техника на бродиране, напр. златотъкан, бродерия с панделки, бродерия с мъниста, кръстосан бод, шевица, украса на дрехи или да създадете произведения, готови за окачване на стена

Калиграфия – изкуството на красивото писане отново се връща в употреба. Можете да използвате не само класическите писалка и мастило, но и съвременни писалки и маркери.

Рисуване – вероятно сте рисували в часовете по изобразително изкуство в училище. Може би е време да се върнете към него? Акварелни, маслени и акрилни бои, гваш, темпера, стативи, платна и четки вече ви очакват.

Изработване на модели – можете не само да създадете миниатюрни версии на автомобили, кораби или самолети, но и да построите модел на село или сграда, да създадете малък свят за героите от телевизионни сериали, например. Или да се върнете към детските си дни и да създадете красива къща за кукли.

Оригами – едно парче хартия и сръчни пръсти са достатъчни, за да създадете триизмерен шедьовър.

Пачуърк – когато шиенето е съчетано с щателно планиране и съставяне на модели от различни материи.

Рисуване – с молив, химикалка или писалка в ръка!

Скулптуриране – в камък и дърво.

Шиене – от прости форми като облицовки за възглавници до облекла за носене и причудливи модели.

Тъкане – създаване на цветни шарки, шалове, декорации, художествени тъкани от определени нишки. Изисква време и търпение, но е много полезно.

Плетене – плетене на кошници, вази и сложни украшения.

За любителите на спортовете

Искате да сте винаги в движение, независимо дали сте у дома или навън? Или пък искате да поддържате форма, за да изваяте страхотна фигура? Всяка мотивация е добра, за да ви накара да се заинтересувате от физическата активност. След тренировката получавате ендорфини безплатно.

Танци – танго, валс, народни танци или може би някой от латиноамериканските танци? Да, това също е форма на физическо натоварване и възможност да започнете нови приятелства.

Бойни изкуства – сила и издръжливост в едно, например карате, таекуондо, джудо.

Индивидуални спортове – тук списъкът е наистина голям, от бягане до плуване, йога, като се завърши с каране на ролери или велосипед.

Отборни спортове – волейбол, баскетбол, футбол….

Риболов – да, това също е спорт!

Голф – противно на външния вид, това не е спорт за сноби.

За авантюристите

Някои хора не могат да живеят без адреналин, а вие? Ако винаги сте в търсене на нови преживявания и имате ген за постоянно изследване, опитайте някоя от тези дейности.

Планински туризъм – за хората, които намират всичко, което обичат, в планината.

Пейнтбол – идеалното занимание с група приятели, ако искате да усетите малко адреналин. Предупреждаваме ви, че понякога може да бъде болезнено.

Пътуване – до близки и далечни краища на света, с кола или самолет, сам или с група приятели.

Екстремни спортове – обикновено изискват отлична физическа форма и подготовка, така че не са за всеки. Те включват катерене, уиндсърфинг, парашутизъм и скокове с бънджи.

Urbex – скитане из изоставени сгради.

Прочетете още статии