Прочетете за 4 мин 06 апр. 2024

Магията на сестринството, която превръща златото в диаманти

Автор: Maria
Прочети го за 4 минути

Легендата на художествената гимнастика Илиана Раева и диамантените момичета Симона Дянкова, Мадлен Радуканова са лица на новата колекция Sisterhood Treasure на Answear.LAB в България.

Има жени, които вдъхновяват. Жени, при които впечатляващите физически сили и нестихващата борбеност се допълват по изящен начин с чистата и красива душевност. Точно такива са диамантените момичета на българската художествена гимнастика Симона Дянкова и Мадлен Радуканова и техният ментор и приятел в живота – Илиана Раева. Те пазят своите най-ценни истории за подкрепата, приятелството и сестринството, от които се нуждае един женски отбор както в спорта, така и в живота. В специално издание на проекта „Жените на България“ художествените гимнастички разказват как успяват да съхранят себе си в морето от предизвикателства, което трябва да прекосят, за да достигнат заветното олимпийско злато от игрите в Токио през 2020 година. Връзката между тях е трайна, защото преживяванията в общия им път са изключително силни. Преодоляването на всички трудности обаче изисква проява на уважение, обич и усещане за сестринска близост. Послания, които са закодирани и в най-новата колекция на Answear.LAB – Sisterhood Treasure, посветена взаимната подкрепа между жените.

Колекцията подхожда чудесно на диамантените момичета и техният ментор – формите са минималистични и модерни, но в същото време женствени и романтични. Досущ като в сложно и многообразно съчетание от съвременната художествена гимнастика, колекцията Sisterhood Treasure включва динамични и на пръв поглед контрастни изразни средства – флоралните мотиви се допълват с геометрични теми, а текстурите на креп шифона и тафта са подчертани с ефекти за състаряване на материите, шипове и триизмерни цветя.

Освен да учат себе си и околните на взаимна подкрепа и уважение, диамантените момичета са вдъхновяващ пример и с личния си стил. Техният ментор и приятел в живота – Илияна Раева им дава ценен съвет: „Да бъдат еталон за елегантност, излъчване и визия за подрастващите“. Според нея, спортистите трябва да са изключително взискателни към своята визия, когато присъстват на публични събития, с разбирането, че модата е чудесен начин да изразиш своята индивидуалност. „Винаги различни, но същевременно и еднакви“ – така Илияна Раева определя стила на гимнастичките извън залата. Точно като в един новосформиран отбор от пет момичета с общи физически качества, но различни характери и собствено светоусещане, колекцията Sisterhood Treasure събира на едно място различни модели с индивидуален почерк – кожени костюми, тренчкоти и дори дълги рокли.

Илиана Раева разказва и за ритуала, да подарява на гимнастичките бижута или аксесоари след всеки спортен успех. Красивите подаръци са много лични и имат сантиментална стойност за гимнастичките – Симона носи почти винаги своя медальон с надпис „Токио 2020“, а Мадлен рядко сваля обеците, подарък от Илиана Раева.

В Sisterhood Treasure Answear.LAB за първи път представя и колекция от ръчно изработени бижута. В тях са вложени три естествени камъка, които носят дълбоки послания. Черният турмалин символизира силата и протекцията от неприятности, червеният гранат е символ за смелост и надежда, а планинският кристал носи енергийна стабилност – опори, необходими за всяка жена, проявила волята да се превърне в „диамантен войн“.

„Диамантени воини“ – така нарича Илиана Раева момичетата, покорили непознати върхове за българската художествена гимнастика. Нейна основна цел е да ги подкрепя, да ги мотивира и да е бъде до тях винаги, когато имат нужда. А посланието ѝ към българската жена е „да бъде смела и да търси своята осъщественост в живота“.

Прочетете още статии