Прочетете за 7 мин 16 ное. 2023

Черен петък: Класиките, която си заслужава да присъстват в гардероба в

Автор: Maria
Прочети го за 7 минути

Черният петък е идеалният момент да подберете функционален гардероб, който да е подходящ за всеки повод. Прекосяването на множеството оферти и избирането на най-атрактивните от тях може да се окаже нелека задача.

Ето защо си заслужава да подходите стратегически към пазаруването, за да се възползвате максимално от изключителните изгодни предложения и да изградите вечна, многосезонна колекция от дрехи.

Няколко думи за произхода на Черния петък

Разпродажби, промоции и атрактивни намаления. Черният петък, големият празник на пазаруването, е намерил своето място в магазините по целия свят. Корените на Черния петък могат да бъдат проследени до северноамериканските традиции за пазаруване.

Още през 60-те години на миналия век много американци са избирали да си вземат отпуск в деня след Деня на благодарността, удължавайки уикенда си. По-дългият отпуск увеличава жаждата за пазаруване. По подобен начин действат и градските паради, които са неразделна част от празнуването на Деня на благодарността. Именно по повод на парадите се появяват първите промоции. Магазините по маршрута на шествието обявяват разпродажби, като насърчават американците да купуват.

Откъде идва наименованието „черен петък“? Около произхода на термина се разпространяват много анекдоти. Според един от тях наименованието „черен петък“ е използвано за първи път през 1961 г. от полицаи от Филаделфия, които се намесили в търговска зала в деня на обявяването на огромна промоция, успокоявайки тълпата от купувачи.

Друга теория за произхода на наименованието „черен петък“ го свързва със системата за определяне на приходите в американските канцеларски магазини, основана на различните цветове мастило. Черният цвят означавал печалба, а червеният – загуба. В деня на разпродажбата след Деня на благодарността черното присъствало навсякъде.

Как да планирате пазаруването на Черния петък?

Днес Черният петък се е превърнал в глобален празник на пазаруването. Всяка година той се превръща във възможност, наред с други неща, да напазарувате коледните подаръци, но и да разширите личния си гардероб. Преди да започнете да пазарувате, направете списък на дрехите и аксесоарите, които искате да купите по време на разпродажбата. По този начин ще сдържаме желанието си да купим някое от нещата, които харесваме, но и които в дългосрочен план може да не са полезни в гардероба ни.

Черният петък е подходящо време за закупуване на качествени дрехи на изгодни цени. Особено в тази епоха на победа на минимализма над максимализма и наблягане на създаването на капсулен гардероб, от който да се създават различни модни конфигурации. Затова, когато пазаруваме, нека се съсредоточим върху намирането на дрехи, които са универсални, отличават се с качество и изработка и са подходящи за всеки повод.

Перфектно ушити палта

Незаменим елемент от всеки гардероб е елегантното палто. Когато избираме перфектното, нека обърнем внимание както на външния вид на продукта, така и на практическите качества и качеството на изработка. Нека да започнем с материята, от която е изработено палтото. Най-добрият избор несъмнено е вълната, тъй като в студените дни тя повишава топлинния ни комфорт както никой друг материал. Нека обърнем внимание и на това дали вълната е добита по етичен начин. Пример за връхно облекло, произведено по този начин, е палтото от колекцията Herskind. То е създадено от вълна, свободна от мулене, без да се използва болезненият за овцете метод на мулене. В допълнение, неговата oversize кройка комбинацията от много нюанси на бежовото и характерното каре означава, че то ще остане в крак с тенденциите в продължение на много сезони.

 

Вечните палта със свободна кройка, двуредно закопчаване и ниска линия на раменете ще останат популярни също толкова дълго. То може да бъде намерено и в колекцията Herskind. Марката е разработила преходно палто, изработено от гладка материя с високо съдържание на вълна. То предлага отлична защита от студа и е устойчиво на мачкане. С три цветови варианта – черно и два нюанса на бежовото – е лесно да го съчетаем с нашите предпочитания и стил на обличане. Това класическо палто ще бъде чудесна основа както за елегантни, така и за ежедневни тоалети.

За тези, които следват световните тенденции, препоръчваме палтото от колекцията на Hugo. Топлоизолираният модел е с подплата от бяла овча кожа и контрастира прекрасно с мекия кафяв нюанс на екологичната изкуствена кожа, от която е изработено. Палтото ще се съчетае добре преди всичко с ежедневни тоалети – дънки, топли пуловери и кожени чанти.

Дънки за всеки случай

Те са задължителна част от всеки гардероб. Удобни, подходящи за всяка небрежна визия и различни силуети. Дънките са панталоните, които носим най-често. Въпреки това купуването им чрез онлайн магазин може да бъде трудно. Без да ги пробвате, не е трудно да вземете неподходящия за фигурата ви размер или кройка. Един прост трик може да помогне в процеса на пазаруване. Прегледайте гардероба си и изберете дънките, в които се чувствате най-удобно. Определете кой тип панталон е най-подходящ и въз основа на това започнете търсенето на още дънки.

Удобен и стилен избор са панталоните с права кройка и висока талия. Това е така, защото те ще подхождат на повечето силуети. Дънките от колекцията на Abercrombie & Fitch не само са с подходяща кройка, но и са в измит демоде цвят, който ще се съчетае перфектно както с приглушените, така и с наситените цветове на другите дрехи.

Панталоните с моминско морковче са популярни вече няколко сезона. Това не е без причина. Дънките се съчетават добре както с мъжките, така и с женските тоалети, като подчертават фигурата и скриват нейните недостатъци. Високата талия подчертава талията, а правите, заострени крачоли изтъняват бедрата. Ето как колекцията дънки на Pepe Jeans ще подчертае силуета. Разтегливият деним ви кара да се чувствате изключително комфортно в тях. Моделът е част от линията Pepe Future, която включва продукти, създадени в процес на устойчиво производство.

Класически аксесоари

Всяка визия се нуждае от добре подбрани аксесоари. Ето защо, когато пазарувате за Черния петък, си струва да търсите продукти с непреходен дизайн, които лесно можете да прикрепите към елегантните и ежедневни визии. Пример за такъв аксесоар е дамската чанта Silvian Heach, изработена от черна екокожа. Благодарение на аксесоарите си в златист цвят и оригиналния си дизайн тя ще допълни перфектно всеки стайлинг. Интересна алтернатива би била и чанта от Guess в подобна цветова гама. Калъфният формат е идеален за почти всеки стайлинг – както за официални поводи, така и за среща с приятели. Чантата ще изглежда чудесно в съчетание с модерен костюм, дамски костюм, но също и комплект с мек пуловер и дънки.

Черният петък е добър момент да помислите за покупка на класически обувки. Един чифт черни обувки на токчета ще дойде на помощ в гардероба на всяка жена. Този модел от Michael Kors е изработен от естествена кожа, има оформена мека стелка и подплатен пръст. Стилетните обувки ще бъдат идеалното допълнение към много тоалети. В по-студените дни емблематичните ботуши от Vagabond ще издържат теста. Ботушите са изработени от комбинация от естествена кожа и еко кожа. Те се отличават със своите втвърден пръст, подметка, устойчива на повреди, и силна стабилност. Неостаряващият дизайн означава, че те скоро няма да излязат от мода.

Топло плетиво

Плетените дрехи ни топлят през есента и зимата. Ето защо си струва да вземете няколко модерни кройки по време на Черния петък, които дълго ще останат в списъка на най-горещите световни тенденции. Една от тях е раираният пуловер от колекцията Notes du Nord, вдъхновена от парижкия стил. Той се отличава със свободна кройка, реглан ръкави и приятна плетка.

Подходящ за всеки повод, класика, която си заслужава да имате в гардероба си, е черният пуловер. Моделът от колекцията Artigli, изработен от еластична трикотажна материя, ще се съчетае идеално с пола, дънки и елегантни панталони. Прорезът с декоративна метална нишка придава на пуловера уникален стил.

Прочетете още статии