Прочетете за 5 мин 20 фев. 2024

Георги Петков за най-горещите тенденции в косите, модата и пътешествията

Автор: Maria
Прочети го за 5 минути

Любимият ни коафьор Георги Петков разкрива кои са на-горещите тенденциите през 2024 година, къде открива своите вдъхновения и кои са цветовете на годината.

Кои тенденции от минали десетилетия и в прическите, и в модата, би искал да се завърнат през 2024 година?

 Много се радвам, че стилистиката на 70-те и 80-те години постепенно се завръща. Пищният тренд, известен като mob wife (буквално „мафиотска съпруга“), измества тенденцията, която властваше под името quiеt luxury или „тихия лукс“. Бавно на мода идват по-знойните красавици тип „класически супермодел“, по-обемните и по-женствени коси в стил Фара Фосет. Прическите са структурирани, но леко небрежни, веждите – по-плътни. Естествената кожа отново влиза в гардероба. Самият аз съм привърженик на по-женствените визии за косите, минимализмът ми е скучен.

Възможно ли е луксът да е „тих“. Ти какво влагаш в това понятие?      

Лукс е, когато бита и финансовите ни възможности не ограничават желанията ни. По нашите ширини възприятието за лукс е свързано с изобилието.  В България няма наследствено богати фамилии, затова няма усещане и знание за тихия лукс, който се изразява в семпли линии и висококачествени материали. Малък процент от хората правят разлика между вълна и кашмир, между естествен и изкуствен лен. Малцина биха оценили по достойнство един семпъл бежов копринен шал… В България предпочитаме естетиката на Balenciaga пред тази на Brunello Cucinelli и  Loro Piana. Красота и луксът се изразяват в по-цветното, по-разкошното, по-преекспонираното.

Какво е „луксът“ в косите?

Усещането за лукс е различно за всеки, затова той е неизмерима величина. Има жени, за които усещането за лукс в косите е да ходят всеки ден на фризьор или той да е с тях навсякъде. За други е лукс да намерят фризьор, който да ги подстриже и боядиса така, че да могат да поддържат косата си сами вкъщи до следващото посещение в салона.

Кои световни артисти те вдъхновяват? 

Мадона и Шер, защото визиите им са иконични. От новата генерация – Майли Сайръс, която премина през много метаморфози, докато постигне статуса на съвременна икона.

Възхищавам се също на Джон Галиано от периода му в Dior. Наскоро той се завърна на модната сцена с колекиця за Maison Margiela. А Майли Сайръс се появи на наградите „Грами“ именно със златиста рокля-шедьовър по модел на Галиано за луксозния френски бранд, изработена от 14 000 безопасни игли.

Според мен, Галиано и Алекзандър Маккуин създадоха най-интересните  и красиви дрехи, които са по-близо до изкуството, отколкото до ежедневието. Няма как да пропусна и Том Форд, който ни показа как една жена може да изглежда едновременно класна и секси. Сред фризьорите, най-много се възхищавам на Сам Макнайт.  

Кой е най-хубавият подарък, който си правил на себе си?   

Да намеря свободно време, да чета книги и да гледам филми, които обогатяват знанията и общата ми култура – това са нещата, които най-много ме радват. Подарявам си DVD-та и книги. Колекционирам албуми с истории на модни брандове, имам богата библиотека.

 

Кои са цветовете на годината според теб?  

За мен цветовете, независимо дали в косите, дрехите или интериора, трябва да отиват на човека физически и душевно, и да му доставят удоволствие. При косите има завръщане на медното и червеното във всичките му нюанси. Най-накрая балеажите, дълбоките черни корени и русите краища си отиват, а се връщат косите, с които хората изглеждат по-поддържани.

Защо в България черното е цар. Виждаш ли тенденция това да се промени? 

Не харесвам черното в косите, не го и ползвам. Но от тийн годините ми помня, че всички масово се боядисваха в черно, защото беше най-лесно. За дрехите, черното е класика. Може би у нас прекаляваме с него, защото се поддържа най-лесно, а и другите цветове не са подходящи за градската ни среда. Цветно облечените хора не се вписват в картината. Аз нося светлите си и цветни дрехи в чужбина. 

Скоро беше в прочутия ресторант Le Grand Colbert в Париж. С какво винаги те изненадва този град?

Париж е един от любимите ми градове, защото всеки път го виждам по нов и различен начин. За съжаление, в последните 2-3 години излъчването му се промени. Харесва ми, че много от заведенията и ресторантите са запазили своята автентичност, рецепти и атмосферата, и само леко освежават интериора. Пътувам много и харесвам Европа, защото всяко място има своя история и различна естетика.

Най-красивито място, на което си бил, далеч от масовите туристически маршрути?

Бил съм във Филипините два пъти за по месец и половина. Най-много ми хареса остров Бохол, където открих един малък дайвинг център. Разположен е на ръба на скала с буквално 10 бунгала, без излишен лукс. Няма интернет и обхват на телефона, потъваш в природата и си почиваш истински, защото чуваш само вълните и птиците, а нощем звездите са като прожектори.

А кой е най-красивият залез, който си виждал?

Отново във Филипините. Бяхме на лодка и се прибирахме към нашия остров, когато започна буря. Бързахме да стигнем до брега преди залез, защото след това щяхме да се изгубим в тъмнината на морето. В този момент видях как от едната страна слънцето започна да се оттегля, а от другата луната започна да изгрява. Над мен небето беше разделено на две, половината – черно, половината – синьо.


Всички снимки са от книгата на Георги Петков „Косата днес“.

Прочетете още статии